The Mueller Investigation Trivia Challenge

So you think you know the Mueller investigation? Test your expertise with the Sidebars Mueller Investigation Trivia Challenge. Take the quiz, share the link, and boast about (or lament) your score on Twitter with the hashtag #MuellerTrivia. Special bragging rights for those who can score 20 out of 20.

It’s an honor system. No Googling while taking the quiz.  And do your own work – NO COLLUSION! Answers are at the end.

Good luck!

1)  Which of these organizations was indicted for taking part in the Russian interference in the 2016 election?

A.         Rosneft
B.         Moscow Analytica
C.         Internet Research Agency
D.         SPECTRE

Paul Manafort

2)  Trump campaign manager Paul Manafort reportedly gave confidential internal campaign polling data to a man with ties to Russian intelligence during a meeting in New York in the summer of 2016. Where did that meeting take place?

A.         In Trump Tower
B.         On a bench in Central Park
C.         In a cigar bar
D.         In the Russian Tea Room

3)  Which of the following was a pseudonym used by Russian hackers to post on social media and share stolen emails in their effort to influence the 2016 presidential election?

A.         DC Leaks
B.         Lucifer 2.0
C.         ButHerEmails
D.         ImaTroll

4)  In the spring of 2016, Trump campaign advisor George Papadopoulos met in London with a man with ties to Russian intelligence who told him the Russians had “dirt” on Hillary Clinton. This mysterious man was referred to in court papers only as:

A.         “The Czar”
B.         “The Russian Minister”
C.         “The Professor”
D.         “Vladimir”

5)  Which of the following did NOT attend the infamous “Trump Tower” meeting in June, 2016 between members of the Trump campaign and Russians offering “dirt” on Hillary Clinton?

A.         Steve Bannon
B.         Jared Kushner
C.         Donald Trump, Jr.
D.         Paul Manafort

James Comey

6)  After president Trump fired FBI Director James Comey, he told a journalist in an interview that the “Russia thing” was on his mind when he did it. Who was that journalist?

A.         George Stephanopoulos
B.         Lester Holt
C.         John Dickerson
D.         Wolf Blitzer

7)  Which position was NOT formerly held by Robert Mueller?

A.         U.S. Attorney for the Northern District of California
B.         Homicide prosecutor in the U.S. Attorney’s Office for D.C.
C.         Chief, DOJ Terrorism and Violent Crime Division
D.         Assistant Attorney General for the Criminal Division, DOJ

8)  Which of the following reportedly resigned over concerns that others in the administration may have been obstructing justice?

A.         Hope Hicks
B.         Mark Corallo
C.         Anthony Scaramucci
D.         Steve Bannon

Alex van der Zwaan

9)  Lawyer Alex van der Zwaan pleaded guilty to lying to the FBI about his contacts with Paul Manafort and work on behalf of the government of Ukraine. Which law firm was he with?

A.         Jones, Day
B.         Willkie, Farr & Gallagher
C.         Skadden, Arps
D.         Saul, Goodman

10)  This defendant pleaded guilty to identity fraud for helping the Russians steal bank account and identity information from U.S. citizens.

A.         Richard Pinedo
B.         Andrew Miller
C.         Emin Agalarov
D.         Rob Goldstone

 

 

11)  Who is the Russian who was indicted with Paul Manafort and charged with witness tampering?

A.         Viktor Netyksho
B.         Sergey Polozov
C.         Konstantin Kilimnik
D.         Boris Badenov

12)  Which of the following was NOT a charge filed against Paul Manafort?

A.         Conspiracy to violate campaign finance laws
B.         Money laundering conspiracy
C.         Bank fraud conspiracy
D.         Conspiracy to obstruct justice

13)  Which lawyer for president Trump reportedly discussed the possibility of Trump pardoning Michael Flynn and Paul Manafort with the attorneys for those two men?

A.         Ty Cobb
B.         Rudy Giuliani
C.         Jay Sekulow
D.         John Dowd

Michael Cohen

14)  Trump’s former attorney Michael Cohen created a separate company to disguise the hush money payments he arranged for women who claimed to have had sex with Donald Trump. What was the name of that company?

A.         Concord Consulting, LLC
B.         Jupiter Holdings, LLC
C.         Essential Consultants, LLC
D.         Stormy Weather, LLC

15)  These four men all pleaded guilty during the Special Counsel investigation. Place them in the correct chronological order based on the date of their guilty plea.

A.         Michael Flynn, George Papadopoulos, Alex van der Zwaan, Richard Gates
B.         George Papadopoulos, Michael Flynn, Alex van der Zwaan, Richard Gates
C.         George Papadopoulos, Michael Flynn,  Richard Gates, Alex van der Zwaan
D.         Alex van der Zwaan, George Papadopoulos, Michael Flynn, Richard Gates

Roger Stone

16)  Trump advisor Roger Stone was indicted for lying to _________ concerning his contacts with Wikileaks and the Trump campaign.

A.         The grand jury
B.         The FBI
C.         Congress
D.         MSNBC

17)  This associate of Roger Stone’s was reportedly in plea discussions with the special counsel, but rejected a plea deal and ended up not being charged.

A.         Randy Credico
B.         Jerome Corsi
C.         Sam Nunberg
D.         Andrew Miller

18)  This associate of Roger Stone’s went to court to fight a grand jury subpoena from the special counsel, and that court case remained pending even after the Mueller investigation concluded.

A.         Randy Credico
B.         Jerome Corsi
C.         Sam Nunberg
D.         Andrew Miller

Rick Gates

19)  Rick Gates, who was Paul Manafort’s right-hand man and co-defendant, served as deputy chair of the Trump campaign under Manafort. Gates also played what other important role in the Trump campaign/administration?

A.         Deputy communications director
B.         Deputy chair of the inaugural committee
C.         Deputy chair of the transition team
D.         Chief liaison for Russian collusion

20)  Which of the following statements is true about the so-called “Mueller Report”

A.         The regulations provide for White House review before it can be released
B.         The regulations provide the report is to be confidential
C.         The regulations require the Attorney General to provide a copy to Congress
D.         The title is “Crime and Punishment”

END OF QUIZ

Answers:  1:C      2:C      3:A       4:C      5:A      6:B     7:C      8:B      9:C      10:A
11:C  12:A   13:D   14:C    15:B   16:C  17:B   18:D   19:B    20:B

Like this post? Click here to join the Sidebars mailing list

Paul Manafort’s Sentencing

President Trump’s former campaign manager Paul Manafort is headed to prison. At one time, Manafort seemed like the witness who might blow the lid off a conspiracy involving the Trump campaign and Russia. But Manafort’s cooperation deal fell apart when he lied to prosecutors, and he failed to deliver any Russian smoking gun. Now as he prepares to exit the stage, a controversy over Manafort’s sentence has shone a spotlight on issues surrounding sentencing disparity and the treatment of white-collar criminals.

Paul Manafort

Paul Manafort

Manafort’s Cases

Special Counsel Robert Mueller had indicted Manafort in two separate cases in Virginia and Washington, D.C. The charges included bank fraud, tax fraud, money laundering, and failure to register as a foreign agent. Manafort’s co-defendant and former right hand man Rick Gates pleaded guilty early on, cooperated with prosecutors, and testified against Manafort when the Virginia case went to trial.

A jury in the Virginia case convicted Manafort last August on eight felony counts: five counts of tax fraud, two counts of bank fraud, and one count of failing to report foreign account. They were unable to reach a verdict on ten other counts, reportedly due to a single holdout juror who was unwilling to find him guilty. Then in September, on the eve of his trial in the second case in D.C., Manafort pleaded guilty to two counts of conspiracy and agreed to cooperate with the Mueller investigation.

Manafort’s cooperation was seen as a potentially huge development in the Russia probe. He served as Trump’s campaign manager for five months during the critical spring and summer of 2016. He came to the campaign with extensive ties to Russia and Ukraine, and although he was deeply in debt, offered to work for free. He was the campaign manager during the Republican convention, when the party platform was mysteriously changed to be more pro-Russia on the question of Ukraine. He attended the infamous Trump Tower meeting in June of 2016 with Donald Trump, Jr., Jared Kushner, and Russians offering “dirt” on Hillary Clinton. If there was a conspiracy involving Russia and members of the Trump campaign, Manafort was in a position to know about it.

But Manafort blew it by repeatedly lying to Mueller’s investigators when he was supposed to be cooperating. They revoked his plea deal and informed the judge who, after a hearing, agreed with them that Manafort had been lying. As a result, he would not receive any credit for his cooperation, and both sides agreed that his two cases could move forward to sentencing.

Federal Courthouse, Alexandria VA

Sentencing in the Virginia Case

In the Virginia case, the federal sentencing guidelines called for Manafort to receive between nineteen and twenty-four years in prison. On Thursday, March 7, Judge T.S. Ellis III sentenced Manafort to only 47 months. This dramatic departure from the sentence called for by the guidelines provoked widespread outrage, at least among those on the left. Former prosecutors searched their memories, largely unsuccessfully, for examples of other cases where a judge had departed from the guidelines so dramatically.

In pronouncing the sentence, Judge Ellis said he thought the prison term called for by the guidelines was excessively high. That observation itself was not surprising. Not even Mueller’s prosecutors had pressed for a sentence within the guideline range. The fraud guidelines frequently have been criticized for resulting in inordinately high sentences in cases involving large dollar amounts. Criticism of the fraud guidelines led to a move by the Sentencing Commission to reform them in 2015. The amendments that were adopted at that time did some tinkering around the edges, but did not dramatically reduce the sky-high sentencing recommendations that still result in big-dollar cases.

Judge Ellis claimed he was trying to ensure that Manafort’s sentence was in line with those received by other defendants who committed similar crimes. He cited a number of other tax fraud cases and cases involving failure to report foreign bank accounts where even larger amounts of money were involved but the defendants had received sentences of only a couple years in jail or less.

Judges frequently impose a sentence less than that called for by the guidelines in a fraud case like this. I don’t think most informed observers really expected the judge to give Manafort anything like twenty years in prison – most expected maybe ten, twelve years, something like that. But Ellis’s decision to sentence Manafort to less than four years was shocking.

The Effect of the Sentencing Guidelines

There was a time when it would have been much more difficult for Judge Ellis to do what he did. From their enactment in 1987 through 2005, the federal sentencing guidelines were mandatory. Once the sentencing range was calculated, the judge was required to sentence the defendant within that range unless the judge could justify a downward departure on a basis recognized by the guidelines. Such departures were necessarily rare, lest they threaten to undermine the entire system of mandatory guidelines. A judge had to make specific findings that the case was truly outside the heartland of typical cases of that type or that some other extraordinary circumstance justified a sentence below the guidelines range. And even if they granted such a departure, that decision might be overturned on appeal.

That all changed after the Supreme Court’s 2005 decision in United States v. Booker. In Booker the Court held that the mandatory guidelines were unconstitutional because they deprived defendants of their Sixth Amendment right to have all facts that determine their sentence found by a jury beyond a reasonable doubt. The remedy adopted by the Court was to leave the guidelines in place but make them advisory rather than mandatory. Post-Booker, calculating a sentence under the guidelines is still the starting point in every federal sentencing, but judges now have far greater leeway to impose a sentence outside the guideline range.

A major purpose of the mandatory guidelines was to reduce sentencing disparity. Similarly situated criminals who committed similar crimes would receive close to the same sentence, regardless of where they were being sentenced or the identity of their judge. Now that the guidelines are merely advisory, some of the sentencing disparities that they sought to eliminate have crept back into the system. A recent study by the U.S. Sentencing Commission concluded that: “In most cities, the length of a defendant’s sentence increasingly depends on which judge in the courthouse is assigned to his or her case.” That certainly turned out to be true for Manafort in the Virginia courthouse.

Judge Ellis’s View of the Case

It was pretty clear early on that Judge Ellis did not like this case and is not a fan of the special counsel’s office. During a hearing on a defense motion to dismiss last May, he suggested prosecutors did not really care about Manafort’s crimes and had brought the case only so they could pressure Manafort to “sing.” During the trial, he repeatedly berated and criticized the prosecutors, so much so that some observers feared he might prejudice the jury against the case. He went out of his way again at the beginning of Manafort’s sentencing to note that, although he had denied Manafort’s motion to dismiss the case as outside the special counsel’s jurisdiction, “that doesn’t mean I decided the wisdom or appropriateness of delegating to special prosecutors broad powers.”

Part of the public anger over the Virginia sentence stemmed not only from its length but also from some of the judge’s statements. Judge Ellis’s comment during the sentencing that Manafort had lived “an otherwise blameless life” provoked particular outrage. Manafort’s tax fraud and other financial schemes went on for more than a decade. His career was spent representing some pretty unsavory foreign characters, so much so that his company was nicknamed the “torturer’s lobby,” all while failing to register as their lobbyist as required. Given the extent of his criminal conduct, the judge’s comment about his “otherwise blameless life” had a bit of the old, “Other than that, Mrs. Lincoln, how was the play?” feel to it.

Judge Ellis also noted his surprise that Manafort had not really expressed remorse for his crimes. But despite that lack of contrition, the Judge imposed a sentence that Manafort’s attorneys must have viewed as a huge victory.

The D.C. federal courthouse

D.C. Federal Courthouse

Sentencing in the D.C. Case

In the D.C. case, Manafort had been allowed to plead to two counts of conspiracy: conspiracy to commit financial crimes and conspiracy to obstruct justice. As in the Virginia case, the sentencing guidelines called for a sentence of nineteen years or more. But the statutory maximum sentence for conspiracy is five years, and the statute always trumps the guidelines. So as one benefit of his plea deal, Manafort’s sentencing exposure in the D.C. case was capped at ten years.

Back when the guidelines were mandatory, there would have been no suspense surrounding Manafort’s sentence: it would have been ten years. When the guidelines called for more than the statutory maximum, judges were required to get as close as possible to the minimum guideline level by sentencing the defendant to the statutory maximum.

But with the guidelines no longer mandatory, Judge Amy Berman Jackson, like Judge Ellis, was free to exercise more discretion. She sentenced Manafort to the full five years on the conspiracy to commit financial crimes, but ruled that half of that time could run concurrently with the Virginia sentence. She then gave him thirteen months on the conspiracy to obstruct justice, to run consecutively. The net effect was forty-three months on top of the Virginia sentence, which brings Manafort’s total to ninety months, or seven and one-half years.

Jackson’s view of the case and of Manafort was in stark contrast to those of Judge Ellis. She was extremely critical of Manafort’s behavior and suggested he was only remorseful that he got caught, not for his criminal acts. Rather than an “otherwise blameless life,” she observed that Manafort’s entire career had involved misconduct and “gaming the system.”

Nevertheless, Judge Jackson ruled that some of Manafort’s sentence should run concurrently to his Virginia sentence because the conduct in the two cases overlapped. And as to obstruction, she apparently concluded a more lenient sentence was in order because the attempted witness tampering was relatively tentative and had not actually succeeded.

The Sentencing Outcomes

I don’t have much quarrel with Judge Jackson’s sentence in the D.C. case, which seems like a careful attempt to balance the competing factors. But Judge Ellis’s sentence in the Virginia case seems unjust. The guidelines exist for a reason, to try to ensure that similar cases result in similar sentences. Some reduction was probably warranted, but such a dramatic departure from the sentence called for by the guidelines does not promote respect for the justice system.

The tradeoff in sentencing is always discretion versus disparity. With non-mandatory guidelines, the individual judge has a great deal of discretion. Many times that is viewed as a good thing – historically, the role of the judge has been to exercise wisdom, compassion, and good judgment in fashioning the sentence appropriate to a particular defendant in a particular case. Many judges chafed at the mandatory guidelines, which one federal judge once complained to me had reduced him to an “accountant” when it came to sentencing – just adding up the numbers from the guidelines table. And many on the left who were calling for blood when it came to Manafort have been happy that judges are now able to deviate from sometimes harsh guidelines sentences in other cases.

But discretion comes at the cost of disparity. Judges are human. They make mistakes, have their own life experiences, their own views about criminal justice, even their own prejudices. To the extent sentencing is left to the judge’s discretion, those personal traits can influence sentencing decisions. And that can result in a system where the sentence a defendant receives may depend far too often on which judge ends up assigned to his or her case.

On the other hand, when it comes to Manafort, seven years in prison for a sixty-nine year old man in poor health is not exactly a walk in the park. I don’t think people should underestimate the severity of the impact it will have on him. Nevertheless, his sentence has prompted outrage when compared to sentences imposed on many other defendants who are not rich, powerful, or white, even when their conduct appears less serious. Hopefully the controversy surrounding Manafort’s sentence will help further the current debates about criminal justice reform and sentencing policies. The proper response to Manafort’s sentence may be not, “Why did he get so little time,” but rather, “Why do others get so much?” In a country that locks up people at a higher rate than any other country in the world, that’s a discussion worth having.

In the meantime, shortly after Manafort was sentenced in D.C., the New York State Attorney General indicted him on sixteen counts of mortgage fraud and related charges. The case is widely seen as a sort of “pardon insurance policy,” because president Trump has no power to grant pardons for state crimes. The charges will no doubt be challenged based on New York’s law against double jeopardy. But for now it appears that Manafort’s legal woes are not over, and there could be even more jail time in his future.

Like this post? Click here to join the Sidebars mailing list